Ελληνικό Καλοκαίρι

Jul 18th

01

FOODPAPER_2

013

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΕΛΤΕ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Υλικά:

Για το χταπόδι

  • 1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο
  • 300 γρ. κόκκινο κρασί
  • 100 γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πορτοκάλι  κομμένο στα 4
  • 3 φύλλα δάφνης
  • Λίγους κόκκους πιπέρι

Για τη σαλάτα

  • 2-3 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
  • 80 γρ. κάπαρη
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψημένη και ψιλοκομμένη
  • ¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα

  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 5 κ.σ ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ μέλι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Για το χταπόδι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει αλλά όχι να λιώσει. Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε λεπτές λοξές φέτες.

Για τη σάλτσα

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκια με καπάκι, κλείνουμε και κουνάμε δυνατά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Κρατάμε τη σάλτσα στην άκρη.

Για τη σαλάτα

Βάζουμε όλα τα υλικά και το κομμένο χταπόδι μέσα σε ένα μπολ, περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. Μπορούμε να το σερβίρουμε με chips πατάτας.

027

023

ΤΥΡΟKΡΟΚΕΤΕΣ ΤΑΛΑΓΑΝΙ-ΜΑΝΟΥΡΙ ΜΕ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Υλικά:

Για τις τυροκροκέτες

  • 400 γρ. μανούρι τριμμένο
  • 200 γρ. ταλαγάνι τριμμένο
  • 3 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • ½ κ.σ  μαραθόσπορο σε σπόρους σπασμένους
  • 3 κ.σ μαντζουράνα φρέσκια ψιλοκομμένη
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Αλεύρι για πανάρισμα
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για το καρπούζι

  • 1 φέτα καρπούζι χωρίς φλούδα και σπόρους, κομμένο σε πολύ μικρούς κύβους
  • 4 κ.σ χυμό λεμόνι
  • 10 κ.σ ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι

Φύλλα μαντζουράνας για το σερβίρισμα

 

Ετέλεση:

Για τις τυροκροκέτες

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθουμε, πανάρουμε με αλεύρι και τηγανίζουμε με ελαιόλαδο. Αφήνουμε τις κροκέτες να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

Για το καρπούζι

Ανακατεύουμε καλά το χυμό λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το κρατάμε στην άκρη. Ανακατεύουμε το καρπούζι με λίγο από το λαδολέμονο και το απλώνουμε σε μια πιατέλα, σκορπάμε φύλλα και κορυφές μαντζουράνας, τοποθετούμε από πάνω τις ζεστές κροκέτες και σερβίρουμε αμέσως.

FOODPAPER_7

Ο “NOMAD CHEF” Ανδρέας Λαγός μαγείρεψε, για το περιοδικό Foodpaper της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, τα πιο λαχταριστά καλοκαιρινά πιάτα !! Και εμείς τα φωτογραφίσαμε με φόντο το Ελληνικό γαλάζιο !!