Καλοκαιρινές Επιλογές

Jul 23rd

# Κρύα ντοματόσουπα με τραγανό μπέικον και μυρωδικά

Υλικά :

  • 4 – 6 ντομάτες
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 σέλερυ
  • 2 πιπεριές ( κόκκινη & κίτρινη )
  • 10 φύλλα Δυόσμου
  • θυμάρι-ρίγανη-μπούκοβο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κονσέρβας ψιλοκομμένα ντοματάκια ( αντί νερού )
  • Αλάτι χονδρό & Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 φέτα ψωμί ( μπαγιάτικο )
  • 1 κ.γ. πελτέ τομάτας ( προαιρετικά, για extra χρώμα )
  • 4 φέτες μπέικον
  • 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Κριτσίνια ( για το σερβίρισμα )

 Εκτέλεση :

Σε προθερμασμένο φούρνο, σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, ψήνω τις φέτες του μπέικον, μέχρι να γίνουν τραγανές. Χτυπώ πρώτα στο “μπλέντερ” τις ντομάτες ( ξεφλουδισμένες ) με το λάδι. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά  και συνεχίζω να χτυπώ, μέχρι να γίνουν “βελούδινη” σούπα ( να μην υπάρχουν σπόροι και χονδρά κομμάτια ). Αφήνω στο ψυγείο, για 2 ώρες περίπου να ξεκουραστεί, ώστε να βγάλει τα αρώματα της. Σερβίρω με μια κουταλιά γιαούρτι και πασπαλίζω με τραγανό μπέικον και μερικά φύλλα δυόσμου. Συνοδεύω με κριτσίνια.

# Σαλάτα με λαχανικά ¨τουρλού¨ και κατσικίσιο τυρί

Υλικά :

  • 2 κολοκύθια
  • 2 μελιτζάνες
  • 4 μανιτάρια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 ντομάτα

( όλα τα λαχανικά κομμένα σε «ζάρια» )

  • 2 κ.σ. δυόσμο
  • 2 κ.σ. ρίγανη & θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ( λιωμένη )
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 φέτες ψωμί (σε μικρές μπουκιές )

Υλικά για την κρέμα τυριού:

  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Χτυπώ στο μπλέντερ το τυρί με την κρέμα γάλακτος και τον δυόσμο, ώστε να γίνουν κρέμα τυριού. Αφήνω στο ψυγείο, μέχρι το σερβίρισμα. Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, απλώνω το ψωμί, ραντίζω με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με ρίγανη-θυμάρι και ψήνω μέχρι να γίνουν τραγανές οι μπουκιές. Σε μεγάλο σκεύος, βάζω όλα τα κομμένα λαχανικά, το σκόρδο, τον δυόσμο, αλατι-πιπέρι, ελαιόλαδο και τα ανακατεύω. Σε τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας, μοιράζω τα λαχανικά και τα κλείνω σαν πουγκιά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο ( για 30 περίπου λεπτά ). Σερβίρω τα πουγκιά, με μια κουταλιά από την κρέμα τυριού και τις τραγανές μπουκιές ψωμιού. Πασπαλίζω με φρέσκα μυρωδικά.

# Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και αμύγδαλα

Υλικά :

  • 6 καλαμάρια μεγάλα ( καθαρισμένα & ψιλοκομμένα τα πλοκάμια )
  • 250 γρ. πατάτες baby ( κομμένες σε ροδέλες )
  • 2 σκελίδα σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ούζο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1 ματσάκι Μαϊντανό
  • 1 φλ. Πλιγούρι
  • 2 φλ. Νερό
  • 1 κρεμμύδι
  • 50 γρ. αμύγδαλα ( ανάλατα )
  • 50 γρ. ελιές πράσινες ( κομμένες σε ροδέλες)
  • 1 λεμόνι ( χυμό & ξύσμα )
  • 1 κ.γ. κύμινο ( προαιρετικά )

Εκτέλεση :

Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω το πλιγούρι και το αφήνω να γίνει. Σε μεγάλο τηγάνι, πάνω από δυνατή φωτιά, ζεσταίνω το λάδι. Ρίχνω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κομμένα πλοκάμια και μαγειρεύω για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω τις ελιές, τα αμύγδαλα, το κύμινο, αλάτι-πιπέρι, το πλιγούρι ( μαζί με τα υγρά του ) και συνεχίζω το μαγείρεμα 5-6 λεπτά ακόμη, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τραβώ από την φωτιά, προσθέτω τον χυμό, το ξύσμα λεμονιού, ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύω και το αφήνω να κρυώσει. Γεμίζω τα καλαμάρια με το πλιγούρι και τα κλείνω με μια οδοντογλυφίδα. Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, απλώνω τις πατάτες, αλατοπιπερώνω και στρώνω επάνω τους τα γεμιστά καλαμάρια. Τα ραντίζω με λάδι και ούζο, αλατοπιπερώνω και ψήνω για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Σερβίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

#Πάβλοβα με κρέμα μαστίχα και κεράσια

Υλικά :

Υλικά για την μαρέγκα:

  • 6 ασπράδια αβγών
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη ( κοσκινισμένη )
  • 3 κουταλάκια κόρν φλάουρ
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Υλικά για την κρέμα:

  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • ½ φλ. Άχνη ζάχαρη ( κοσκινισμένη )
  • 60 ml λικέρ μαστίχα

 

  • 250 γρ. κεράσια φρέσκα ( χωρίς κουκούτσια )
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml. νερό
  • 50 ml λικέρ μαστίχα

Εκτέλεση:

Ρίχνω τα ασπράδια στον κάδο του µίξερ και χτυπώ σε µέτρια ταχύτητα. Προσθέτω σιγά-σιγά την ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπηµα, ώστε να γίνει μαρέγκα. Αφού σφίξει καλά, προσθέτω τη βανίλια (πάντα το µίξερ σε λειτουργία) και το λεμόνι. Στο τέλος κοσκινίζω την άχνη στη µαρέγκα  και με απαλές κινήσεις την ενσωµατώνω. Προθερµαίνω το φούρνο στους 80-100οC. Σε ταψί στρώνω και κολώ με μαρέγκα την λαδόκολλα, για να µην κουνιέται στο ψήσιµο. Με κουτάλι δημιουργώ φωλιές από μαρέγκα, στο μέγεθος που θέλω. Ψήνω στους 100οC για 2 ώρες περίπου. Στο μίξερ, χτυπώ την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτω σιγά-σιγά, την άχνη ζάχαρη και το λικέρ μαστίχας και συνεχίζω να χτυπώ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Βάζω σε τηγάνι τα κεράσια, το λικέρ μαστίχα, τη ζάχαρη, μαγειρεύω μέχρι να γίνουν «σάλτσα» και αφήνω στην άκρη να κρυώσει. Για το σερβίρισμα, γεμίζω τις φωλιές μαρέγκας με την κρέμα μαστίχας και την «σάλτσα» κεράσι και στολίζω με φρέσκα κεράσια.

 

Καλοκαιρινές συνταγές που δημιουργήθηκαν και φωτογραφήθηκαν για να «φιλοξενήθουν» στο «περιοδικό μας» από την αλυσίδα supermarkets ΜΑΣΟΥΤΗΣ.