Κέικ με ποσέ αχλάδια και κανέλα

Aug 30th

Υλικά :

  • 350 γρ. μπισκότα κανέλας
  • ½ φλ. αμύγδαλα ( λευκά-αλεσμένα )
  • 1 κ.γ. κανέλα ( σκόνη )
  • 100 γρ. βούτυρο ( λιωμένο )

Γέμιση :

  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 350 γρ. ανθότυρο
  • 4 αβγά
  • 220 γρ. ζάχαρη ( λεπτή )
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Ποσέ αχλάδια :

  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. νερό
  • ½ φλ. λικέρ πορτοκάλι
  • 1 βανίλια ( φυσική )
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα
  • 8 αχλάδια ( μικρά-καθαρισμένα )

Εκτέλεση :

Σε κατσαρόλα, πάνω σε χαμηλή φωτιά, ρίχνω την ζάχαρη, ½ φλιτζάνι νερό και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δυναμώνω την φωτιά και αφήνω να βράσει ( χωρίς να ανακατεύω) μέχρι να πάρει χρώμα καραμέλας. Κατεβάζω από την φωτιά και με προσοχή προσθέτω το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι νερό, το λικέρ και ανακατεύω να ενωθούν. Ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτω τη φυσική βανίλια, τα ξυλάκια κανέλας, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αχλάδια. Καλύπτω την κατσαρόλα πρώτα με μια λαδόκολλα και κλείνω με το καπάκι της, ώστε να μην «φύγουν» όλα τα υγρά. Μαγειρεύω για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια. Κατεβάζω από την φωτιά και τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.
Βάζω στο μπλέντερ τα μπισκότα, τη «σκόνη» από τα αμύγδαλα και την κανέλα και χτυπώ τόσο έτσι ώστε τα μπισκότα να μείνουν χονδροκομμένα. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο ( κρύο ) και χτυπώ να ενωθούν. Βουτυρώνω ελαφρώς μια φόρμα 22εκ. ( με αποσπώμενο πάτο ) , ρίχνω το μείγμα των μπισκότων και με ένα κουτάλι το απλώνω ομοιόμορφα καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Το «παγώνω» για μια ώρα στο ψυγείο.
Για να κάνω τη γέμιση βάζω τα τυριά, τα αβγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού στο μίξερ και χτυπώ μέχρι να γίνουν ρευστή κρέμα. Ρίχνω την κρέμα στην κρύα «φωλιά» των μπισκότων και ψήνω για 50-60 λεπτά μέχρι να σιγουρευτώ πως ψήθηκε το μπισκότο ( το κέντρο θα παραμένει υγρό ). Σβήνω τον φούρνο και με κλειστεί την πόρτα, αφήνω να κρυώσει το κέικ. Αφού κρυώσει καλά το βάζω στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες. Πριν να σερβίρω, ξεφορμάρω και τοποθετώ στο κέντρο του κέικ τα αχλάδια και περιχύνω με το σιρόπι τους.