Μανιτάρια σε ζύμη από κουλούρι

Oct 21st

Υλικά :

Για τη ζύμη

  • 150 γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 150 ml. χλιαρό νερό
  • 5 γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. αριάνι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κούπα σουσάμι (καβουρδισμένο)

 Για τα μανιτάρια

  • 1 κιλό άγρια μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια
  • 50 ml. Metaxa 12 αστέρων
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Φρέσκο θυμάρι
  • 1 κούπα σπόροι ροδιού

Για τη μουστάρδα

  • 1 κούπα μουστάρδα με σιναπόσπορους
  • ½ κούπα ελιές ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι

Εκτέλεση :

Σ’ ένα μπολ, ανακατεύουμε τα υγρά υλικά με τη μαγιά, αφήνουμε το μείγμα για 10’ στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μέλι, το αλάτι και το μισό σουσάμι. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα για 10’, μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη, η οποία θα ξεκολλά απ’ τα τοιχώματα. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σ’ ένα ζεστό σημείο να διπλασιαστεί. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη ζυμώνουμε για μία ακόμη φορά και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με το υπόλοιπο σουσάμι και πλάθουμε τέσσερα ψωμάκια. Τ’ αφήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένα με μια καθαρή πετσέτα και στη συνέχεια, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20’ περίπου. Σ’ ένα καυτό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το σκόρδο. Όταν λιώσει, συνεχίζουμε με τα μανιτάρια κι αφού τα μαγειρέψουμε για 2’ σε δυνατή φωτιά, τα σβήνουμε με το Metaxa. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να τελειώσουν όλα τα υγρά. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τους σπόρους ροδιού. Ετοιμάζουμε τη μουστάρδα ανακατεύοντας τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σερβίρουμε τα μανιτάρια στα ζεστά ψωμάκια με τη σάλτσα μουστάρδας στο πλάι.

Styling & Photos απο το majeriko για μια συνταγή του Δημήτρη Κοπαράνη  στο περιοδικό GLOW / flavor edition.