Συνταγές του Ανδρέα Λαγού

Apr 18th

ΣΠΥΡΩΤΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ CRANBERRIES

Υλικά:

Για το χαλβά

  • 250γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 130γρ. καλαμποκέλαιο
  • 2 πορτοκάλια κομμένα σε φιλέτα
  • 50γρ. Cranberries
  • 6κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
  • 2 ½ κούπες νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • Χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 αστεροειδής γλυκάνισους
  • 1 φασόλι βανίλιας κομμένο στη μέση

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Κρατάμε το σιρόπι ζεστό.Ζεσταίνουμε το καλαμποκέλαιο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς, για 10 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρώς το σιμιγδάλι.Προσθέτουμε το αμύγδαλο και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για 2 λεπτά ακόμα.Ρίχνουμε το σιρόπι πολύ προσεχτικά, τα cranberries, τα φιλέτα πορτοκάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δέσει ο χαλβάς.Κατεβάζουμε από τη φωτιά και με ένα πιρούνι τον ανακατεύουμε (τον σπάμε) για να γίνει σπυρωτός.Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τον αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.Σερβίρουμε το χαλβά πασπαλισμένο με κανέλα.

foodpaper_3L

ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ  ΕΛΕΣ

Υλικά:

Για το χυλό

  • ½ κούπα ελαιόλαδο + 2κ.σ επιπλέον
  • 3 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα πράσινες ελιές χοντροκομμένες χωρίς κουκούτσι
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κούπα καλαμποκάλευρο
  • 2κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 2 κούπες νερό
  • Αλάτι-πιπέρι

Για τις αγκινάρες

  • 700γρ. αγκινάρες καθαρισμένες και λεπτοκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 5κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
  • 3κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι-πιπέρι

 

Εκτέλεση:

 Για τις αγκινάρες

Βράζουμε τις αγκινάρες για 10 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό, σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη.Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν.Ρίχνουμε τις αγκινάρες αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αρωματικά, ανακατεύουμε και κρατάμε στην άκρη.

Για τον χυλό

Ζεσταίνουμε τις 2κ.σ ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Κρατάμε το κρεμμύδι στην άκρη.Βάζουμε σε ένα μπολ τα 2 άλευρα, το μπέικιν πάουντερ, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τις ελιές, το ελαιόλαδο, το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος  χυλός.

Συναρμολόγηση

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 26-28εκ. διάμετρο, ρίχνουμε τον μισό χυλό, από πάνω σκορπάμε τις αγκινάρες ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο χυλό.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 1800 C, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί εσωτερικά και να γίνει τραγανό εξωτερικά.Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της πίτα και σερβίρουμε.

foodpaper_2L

ΣΑΛΑΤΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ

Υλικά:

Για τη σαλάτα

  • 300γρ. μαυρομάτικα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές διαγώνιες φέτες
  • 10 ελιές Καλαμών χοντροκομμένες
  • 2κ.σ κάπαρη
  • 8 ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες
  • 4 αγγουράκια τουρσι
  • ¼ ματσάκια μαϊντανό μόνο τα φύλα
  • ¼ ματσάκια δυόσμο μόνο τα φύλλα

Για το dressing

  • 7κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2κ.σ. ξίδι
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 1κ.γ. μουστάρδα
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

 Για το dressing

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι με καπάκι, κλείνουμε και κουνάμε δυνατά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.Κρατάμε το dressing στην άκρη.

Για τη σαλάτα

Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.Σουρώνουμε και κρυώνουμε με μπόλικο νερό.Ρίχνουμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, το dressing, ανακατεύουμε πολύ καλά αλλά απαλά και σερβίρουμε.Την επόμενη μέρα η σαλάτα μαυρομάτικα είναι καλύτερη γιατί έχουν ενωθεί όλα τα αρώματα και οι γεύσεις μεταξύ τους.

foodpaper_7L

foodpaper_5L

 

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ BURGER ΜΕ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΛΤΕ ΕΛΙΑΣ

Υλικά:

Για τα burger

  • 4 ψωμάκια για burger
  • 4 φύλλα πράσινη σαλάτα
  • 4 φέτες ντομάτα
  • 4κ.σ. πελτέ ελιάς

Για τα λαχανικά

  • 8 φέτες μελιτζάνας
  • 4 φέτες κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
  • 12 φέτες κολοκύθι
  • 4 μανιτάρια Portobello
  • 4 φέτες κρεμμύδι ξερό
  • 60γρ. ελαιόλαδο
  • 4κ.σ κρέμα βαλσαμικού
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • Αλάτι-πιπέρι

 

Εκτέλεση:

 Για τα λαχανικά

Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσαμικού, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.Ρίχνουμε τα λαχανικά, ανακατεύουμε να αγκαλιστούν με τη μαρινάδα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη.Στη συνέχεια τα ψήνουμε στο γκριλ ή σε σχαροτήγανο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.Κρατάμε τα λαχανικά στην άκρη.

Για τα burger

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα αλείφουμε εσωτερικά με την πάστα ελιάς, στη συνέχεια στο κάτω μέρος βάζουμε με τη σειρά πρώτα την πράσινη σαλάτα, τη ντομάτα και συνεχίζουμε με τα ψητά λαχανικά, κλείνουμε με το πάνω μέρος από τα  ψωμάκια και σερβίρουμε αμέσως.Συνοδεύετε το burger πολύ ωραία με πατάτες τηγανιτές, ή καρότα τηγανιτά, ή κολοκύθια τηγανητά.

foodpaper_6L

foodpaper_4L

Ο “NOMAD CHEF” Ανδρέας Λαγός μαγείρεψε, για το περιοδικό Foodpaper της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, τα πιο λαχταριστά αλμυρά και γλυκά νηστίσιμα ( και όχι μόνο ) πιάτα !! Και εμείς τα φωτογραφίσαμε !!