Σχετικά με την Κάππαρη

Jul 12th

Κάππαρη η [kápari] Ο32 : καθένας από τους μικρούς, πρασινωπούς, σφαιρικούς καρπούς του ομώνυμου φυτού, που διατηρούνται σε άρμη ή σε ξίδι και που χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε φαγητά ή σε σαλάτες. || ποσότητα από τους παραπάνω καρπούς: Γαρνίρω το ψάρι με ~. Aγοράζω ~.

[μσν. κάππαρη < αρχ. κάππαρ(ις) μεταπλ. -η]

Μικρά καταπράσινα “Μαργαριτάρια”

Η πρώτη μου επάφη με το φυτό-θάμνο, ήταν πρίν αρκετά χρόνια, στα βράχια της Σαντορίνης. Ενθουσιάστικα !!
Πρόκειται για πολυετή θάμνο ύψους που φτάνει το 1m, ο οποίος συνήθως φυτρώνει σε πετρώδη ή άγονα εδάφη κοντά στη θάλασσα. Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη των πόλεων όπως σε πεζοδρόμια και σχισμές τοίχων. Το φυτό ανθίζει το Μάιο βγάζοντας λευκά άνθη που έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής. Ο φλοιός της ρίζας και τα μπουμπούκια της κάππαρης καταναλώνονται ως ρόφημα, ενώ στη μαγειρική χρησιμοποιούνται οι καρποί, τα φύλλα και οι βλαστοί.

Με την κάππαρη γίνονται σάλτσες, εξαιριτικός συνδιασμός με τον ντάκο, αρωματίζεται το λάδι, το ξίδι ή το βούτυρο. Προστίθεται σε τυριά, γαρνιτούρες και γίνεται τουρσί και πίκλες. Δίνει ιδιαίτερη γεύση στην πίτσα, τις σαλάτες και το ψάρι. Η μοναδική της γεύση και το ιδιαίτερο της άρωμα, την κατατάσει στις πρώτες θέσεις τον καρικευμάτων, της κουζίνας μας και φυσικά του ουρανίσκου μας !!

Απο την στιγμή της “γνωριμίας” δεν ‘εχει περάσει ούτε μια μέρα που να μην έχει θέση σε κάποιο πιάτο, που έχω φτιάξει !! Άλλωτε τα φύλλα ως γιαχνί με ψάρι,  άλλωτε ο καρπός  στην “χωριάτικη” μου και  άλλωτε τα “σταφύλια” της στην καλοκαιρινή μου Kρύα Τοματόσουπα !!

Πάντα μα πάντα έιναι εκεί !!