Ταξιδεύοντας στη Μάνη

Apr 29th

Όταν τα λόγια περισσεύουν…

…Μιλούν οι εικόνες…

Και οι γεύσεις…

#Αγγιναρόρυζο

Υλικά:

  • 400γρ. Αγκινάρες ( κατεψυγμένες )
  • Ελαιόλαδο
  • 6 φρέσκα Κρεμμύδάκια ( ψιλοκομμένα )
  • ½ ματσάκι Μάραθο
  • 7 φλιτζάνια Νερό
  • 500γρ. Ρύζι για πιλάφι
  • 2 μεγάλα Λεμόνια
  • Αλάτι – Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπαγώνω τις αγκινάρες και τις κόβω σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, προσθέτω τα κρεμμυδάκια, τις αγκινάρες, σοτάρω και προσθέτω ένα φλιτζάνι νερό.
Χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να βράσουν για 10 λεπτά.
Στην συνέχεια προσθέτω τα υπόλοιπα φλιτζάνια νερό και δυναμώνω τη φωτιά.
Μόλις το φαγητό πάρει βράση, ρίχνω  το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και σιγοβράζω μέχρι να απορροφήσει το νερό. Τέλος ρίχνω τον μάραθο, προσθέτω χυμό λεμονιού και ανακατεύω με πιρούνι. Πριν να σερβίρω πασπαλίζω με μάραθο και φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

#Μανιάτικη σαλάτα με Πορτοκάλια

Υλικά:

  • 4 Πατάτες ( βρασμένες, κρύες )
  • 2 φέτες Σύγκλινο Μάνης ( προαιρετικά )
  • 2 Πορτοκάλια ( καθαρισμένα )
  • 1 Κρεμμύδι ( κομμένο σε ροδέλες )
  • 1 Φοινόκιο ( κομμένο σε ροδέλες )
  • 10 Ελιές τσακιστές Μάνης
  • ½ ματσάκι Μάραθο
  • 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. Ρίγανη
  • Αλάτι και Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μπολ βάζω τις πατάτες κομμένες σε φέτες, αλατοπιπερόνω και πασπαλίζω με τη ρίγανη. Προσθέτω τα πορτοκάλια, το κρεμμύδι, το φοινόκιο, τις ελιές, περιχύνω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο μάραθο. Ανακατεύω καλά και σερβίρω με ελαφρώς ψημένο Σύγκλινο Μάνης.

#Άγρια Χόρτα τσιγαριαστά

Υλικά:

  • 1 κιλό διάφορα Χόρτα (ραδίκια, σέσκουλα, μυρώνια, παπαρούνες, καυκαλίθρες)
  • 250 γρ. Μαυρομάτικα Φασόλια ( βρασμένα )
  • 4 φρέσκα Κρεμμυδάκια
  • 1/2 ματσάκι Μάραθο
  • 3 φρέσκιες ώριμες Ντομάτες
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και Πιπέρι
  • 1 Λεμόνι ( χυμό )

Εκτέλεση:

Πλένω πολύ καλά τα χόρτα και τα καθαρίζω από τα χώματα. Κόβω τα μεγάλα φύλλα στη μέση. Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τον μάραθο.Τρίβω τις ντομάτες και κρατώ την σάλτσα στην άκρη.Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω τα κρεμμυδάκια μέχρι να γυαλίσουν. Ρίχνω μέσα στη κατσαρόλα τα χόρτα , σκεπάζω με το καπάκι και τα αφήνω να μαραθούν για 3-4 λεπτά.Στην συνέχεια ρίχνω τη ντομάτα, αλατοπιπερώνω  ελαφρά, ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσουν τουλάχιστον για ½ ώρα μέχρι να γίνουν τρυφερά.Προσθέτω τα βρασμένα φασόλια, ανακατεύω και αφήνω να  μαγειρευτούν μέχρι να δέσει η σάλτσα.Κλείνω τη φωτιά, ρίχνω το χυμό λεμονιού, πασπαλίζω με μάραθο ψιλοκομμένο και σερβίρω ενώ είναι ζεστά.

Η Μάνη που αγαπήσαμε…!!