Αυγόφετες με κρέμα λεμονιού

Aug 28th

Υλικά:

  • 5 Αυγά
  • 250γρ. Ζάχαρη
  • 5 Λεμόνια ( χυμό )
  • 250γρ. Βούτυρο ( κομμένο σε κύβους )
  • 10 φέτες Ψωμί ( για τόστ )
  • 4 Αυγά
  • ¼  φλ. Γάλα
  • ½ φλ. Φύλλα Μέντας ( ή δυόσμου )
  • Άχνη Ζάχαρη
  • Παγωτό Καϊμάκι ( ή Βανίλια ή Μαστίχα )

 

Εκτέλεση:

Σε πυρίμαχο σκεύος ανακατεύω τα αυγά, την ζάχαρη και τον χυμό από τα λεμόνια. Τοποθετώ το σκεύος, πάνω σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ( μπεν-μαρί ), ανακτεύοντας συνέχεια. Μόλις αρχίσει να πήζει, κατεβάζω από την φωτιά και συνεχίζω να ανακατεύω. Επαναλαμβάνω την διαδικασία, για όσες φορές χρειαστεί, μέχρι το μείγμα να γίνει απαλή και λεπτή κρέμα. Τραβώ από την φωτιά και αφήνω στην άκρη. Όταν πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία, ρίχνω μέσα ένα-ένα τα κομμάτια από το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Καλύπτω το σκεύος με μαγειρική μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο, για 2 ώρες περίπου. Σε μεγάλο σκεύος, χτυπώ τα αυγά με το γάλα να «αφρατέψουν». Σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνω το αντικολλητικό τηγάνι το οποίο πρίν έχω βουτυρώσει. Βουτώ στο μείγμα των αυγών, μια-μια τις φέτες του ψωμιού και «τηγανίζω» από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρω τις αυγόφετες με την κρέμα λεμονιού, μια μπάλα παγωτό, πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και στολίζω με φύλλα μέντας.