Τάρτα με Καραμελωμένο Αχλάδι

Sep 23rd

Πράσινα και χρυσαφένια αχλάδια, στριμωγμένα μέσα στο “μπακιρένιο” δίσκο, που η Ολυμπία είχε φυλαγμένο μαζί με ‘κείνο το τσίγκινο πιάτο, εκεί πάνω στο παλιό τραπέζι της αυλής, μ’ έβαλαν σε σκέψεις δημιουργικές…Καραμελωμένα, μυριστά και χρυσαφένια, πάνω σε μια τάρτα απο σφολιάτα…Έυκολο νομίζω…

Υλικά :

Για την τάρτα :

  • 1 φύλλο σφολιάτας βουτύρου
  • 1 κ.γ. Κανέλα
  • Αλέυρι ( για όλες τις χρήσεις ) για πασπάλισμα

Για την κρέμα :

  • 3 Αχλάδια ( καθαρισμένα & τριμένα στον τρίφτη )
  • 1 Γιαούρτι ( χαμηλά λιπαρά )
  • 125 γρ. Τυρί κρέμα
  • 3 κ.σ. Ζάχαρη

Για το σιρόπι καραμέλας :

  • 3/4 φ.τσαγιού Ζάχαρη
  • 1/2 φ.τσαγιού Νερό

Για τα “τσιπς” αχλαδιού :

  • 8-10 κ.γ. ‘Αχνη Ζάχαρη
  • 1 αχλάδι ( σε πολύ λεπτές φέτες )

Εκτέλεση :

Πασπαλίζω μια καθαρή επιφάνεια με το αλεύρι. Απλώνω το φύλλο της σφολιάτας και το “αρωματίζω” με την κανέλλα. Το τυλίγω σε ρολό και το κόβω σε έξι κομμάτια. Σε μια φόρμα με έξι θήκες για μικρά κέικ, βάζω τα κομμάτια της σφολιάτας. Με τα δάχτυλα πατώ την ζύμη στα τοιχώματα της φόρμας φροντίζοντας το ίδιο και για τον πάτο. Βάζω την φόρμα στο επάνω μέρος του φούρνου, τον οποίο έχω προθερμάνει στους 180 βαθμούς. Ψήνω για 15′ περίπου λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν οι τάρτες. Βγάζω απο τον φούρνο την φόρμα.Ενώ είναι ακόμη ζεστές οι τάρτες, πιέζοντας με ένα κουταλάκι στην μέση, κάνω χώρο για την κρέμα. Τις αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.

Κόβω σε λεπτές φέτες ( τσίπς ) το Αχλάδι, και τις περνώ απο την άχνη ζάχαρη. Σέ ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολα, απλώνω τις φέτες. Στον ήδη ζεστό φούρνο, τις ψήνω για 15′ περίπου λεπτά, μέχρι να τις δω να καραμελώνουν.

Σε ένα σκεύος βάζω όλα τα υλικά για το γέμισμα της τάρτας και τα χτυπώ με μίξερ, μέχρι να γίνουν μια “απαλή” κρέμα.

Σε ένα τηγάνι βάζω το νερό και την ζάχαρη και τα βράζω, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα παχύρευστο σιρόπι. (Όσο περισσότερο χρόνο τ΄αφήνω στην φωτιά, τόσο πιο σκούρο χρώμα αποκτά το σιρόπι).

Σ’ ένα πιάτο, βάζω την τάρτα σφολιάτας, την γεμίζω με την κρέμα, την στολίζω με μία φέτα καραμελωμένου αχλαδιού και τα περιχύνω με το σιρόπι καραμέλας. Πριν σερβίρω, τα “χιονίζω” με άχνη ζάχαρη.